Kamorgel

Het ‘Kam-orgel’ uit 1854 in de Sint-Catharijnekerk

In 2009 en 2010, met de restauratiewetenschap van deze tijd en de uitstekende outillage van de orgelmakers en op basis van vergelijk van historisch besef is een waarachtig Kam instrument terug gerestaureerd. Zowel de restauratie van het mechaniek (de bewegende delen), de herstelwerkzaamheden aan het pijpwerk als ook het intoneren van de pijpen waren op 24 september 2010 een feit. Ook de orgelkas is door het werk van de zeer gespecialiseerde restauratieschilders, een blikvanger in de kerk.

Het type orgelbouw, als het Kam-orgel, geeft door specifieke registers al aan dat de orgelbouw half 19e eeuw beïnvloed werd door de modieuze opkomst van de symfonieorkesten. Bijvoorbeeld het schitterend gerestaureerde register ‘Eoline’ is een waardige vertegenwoordiger van het symfonieorkest.

Alle 54 pijpen van deze Eoline, op iedere toets een pijp, zijn door de orgelmaker, van binnen, waar de toon ontstaat, belederd. Hierdoor is de toon ronder en romantischer geïntoneerd, geheel volgens Kam zijn orgelmakersfilosofie.

De 21 registers van het tamelijk kleine Kam-orgel zijn zo fraai dat het bijkans mogelijk is zelfs slechts met één register op zich te spelen!
Kortom, gezegd mag worden dat ook in Brielle de aloude volwaardige orgelcultuur, met dit zo schitterend instrument hervonden is.

Terug >