1346828806header.jpg

Laatste Nieuws


  Misschien wat overdreven, maar toch.

Zaterdagmiddag 12 augustus vierden we met veel bezoekers het verjaardagsfeest van onze Sint Catharijne. Een goed feest, een gezellig feest. Er was muziek, er werd gezongen, er was een kraam met overheerlijke Brielse wafels en er was een sjoelbak. Een aantal Brielse gidsen vertelden over opmerkelijke zaken in en rond de kerk. Kinderen beklommen met hun ouders de toren en bezochten het carillon. Kortom, het was een goed verjaarsfeest.

Komt u over 600 jaar weer? Eerder mag ook!


  Wat een titel voor zo'n kort bericht. Een "vlag die de lading nooit kan dekken" zou je zeggen. Dat klopt ook wel. Er is zoveel in en met de kerk gebeurd. Velen hebben er al over geschreven. En toch is er nog veel meer te vertellen en aandacht aan te geven.

De Vrienden van de Sint Catharijnekerk organiseren om die reden op 12 augustus 2017 een speciale middag. Gidsengroep Brielle geeft rondleidingen, kinderen kunnen de toren beklimmen en er zal muziek ten gehore worden gebracht. Natuurlijk hoort daar ook een drankje bij.

Via de lokale pers volgt binnenkort extra informatie over deze bijzondere dag in deze bijzondere kerk, zodat zo veel mogelijk Briellenaren en eilandbewoners de kerk die dag komen bezoeken.

Dus zet 12 augustus alvast in uw agenda!  Brielle’s got music organiseert op dinsdag 15 december een benefietconcert t.b.v. de Sint-Catharijnekerk: het centrum van religie, kunst en cultuur van Brielle.
Society zanger Ger Vos zet zich, samen met onderstaande partners, in om geld bijeen te brengen voor nieuwe sanitaire voorzieningen van de grootste zaal van Brielle.
Met deze nieuwe voorzieningen voldoet het kerkgebouw aan de moderne eisen en kunnen beurzen, concerten, gala’s, diners, tentoonstellingen en andere gelegenheden waar veel mensen op afkomen prima doorgang vinden.
Door deze aanpassing is de eigenaar van de kerk beter in staat geld te genereren voor het behoud van dit prachtige Cultureel Erfgoed.
Wilt u meer weten en kaarten bestellen, klik dan op dan hier.
 


De vereniging Vrienden van de Sint-Catharijnekerk organiseert op  

vrijdag 5 juni 2015, aanvang 20.00 uur

een concert met medewerking van het VPR Dagorkest met als solist Suzanne Kops.

Toegang € 10,00 en voor Vrienden € 8,00 inclusief consumptie. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf maandag 18 mei bij Boekhandel Hoofdstuk Een, Voorstraat in Brielle en ’s avonds voor aanvang van het concert.

Het VPR Dagorkest speelt muziek uit films en musicals, zoals o.a. uit The phantom of the opera, de soldaat van Oranje en La vita e bella. Meer informatie over het orkest kunt u vinden op www.dagorkestvpr.nl.

Tot ziens op vrijdag 5 juni.

Klik op de poster links voor een vergroting!Ze hangen er nog maar recent. Nieuwe gordijnen onder de toren van de Sint Catharijnekerk. Maar diverse mensen hebben ze al wel opgemerkt en hun bewondering uitgesproken. Vorige week heeft Piet de Winter (rechts op de foto), voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Sint Catharijnekerk Leen van Geest, één van de kerkbestuurders het bedrag van € 3.000,- overhandigd. Dit bedrag was een welkome aanvulling om de gordijnen, gemaakt door Paul & Elles Woonmode Brielle aan te kunnen schaffen.

 

Het was al geruime tijd één van de wensen van de kosters. Het aanpakken om de rommelige aanblik onder de toren. De ruimte onder de toren is in de loop van de tijd meer en meer gebruikt gaan worden als opslagplaats. De overtollige kerkstoelen worden er o.a. gestald. Geen leuke aanblik wanneer de ingang onder de toren in gebruik is. De Vereniging Vrienden van de Sint Catharijnekerk is al meer dan 10 jaar en met een kleine 400 leden, actief om dit soort financiën ondersteuningen te kunnen doen. Op deze manier willen de Vrienden een goede vriend van het gebouw de Sint Catharijnekerk zijn. Ook vriend worden? Dat kan via deze site. 
Op donderdag 19 maart werd de ledenvergadering van de Ver. Vrienden Sint Catharijnekerk gehouden. De vergadering werd door 30 leden bezocht.

De financiële stukken en het jaarverslag kunt u vinden op deze website onder het menu “vereniging” en ga naar “organisatie”.

Een van onze leden wilde graag weten welke schenking onze vereniging heeft gedaan in de afgelopen 10 jaar. Wij hebben deze op een rijtje gezet en als u hier klikt, ziet u de lijst.

 


 

Op donderdag 19 maart organiseren de vereniging Vrienden van de Sint Catharijnekerk  samen met de Vrienden van het Brielsche Carillon om 20.30 uur een presentatie over de Utrechtse Domtoren.

De presentatie wordt gegeven door een van de auteurs van dit prachtige boek, Rene v.d. Kam. Een prachtige gelegenheid om meer van de bouw van de dom en daarmee ook meer achtergrondinformatie te krijgen over onze eigen toren.De toegang is gratis en ook toegankelijk voor niet leden van onze vereniging.Al sinds 1382 steekt de Domtoren hoog boven de Utrechtse huizen uit. Al tijdens de bouwtijd was het een van de meest aansprekende en besproken gebouwen in de stad. En dat zou het altijd blijven. Maar wie liet die immense toren eigenlijk bouwen en waarom? En hoe ging dat in z’n werk? Hoeveel werklieden waren er bij betrokken? Waar kwamen de bouwmaterialen vandaan en hoe werden die verwerkt?

 

 Er is bijna tien jaar onderzoek gemoeid met het maken van dit boek. Duizenden archiefstukken en tientallen onderzoeksverslagen zijn bestudeerd om de geschiedenis te beschrijven van de beroemde toren, waarvan de bouw bijna zeven eeuwen geleden begon. In al die eeuwen heeft de toren veel meegemaakt. Ooit gebouwd als onderdeel van de Utrechtse kathedraal werd de Domtoren na de Reformatie van 1580 steeds meer een stadse toren. De toren overleefde storm en regen dankzij de vele generaties die zich over het bouwwerk ontfermden. Dat was niet zomaar, want Geert Grote schreef het al in de veertiende eeuw: de Domtoren is de trots van de stad.

 


 

Op donderdagavond 18 september is het derde donderdagavondconcert in de Sint Catharijnekerk in Brielle. Wederom belooft het een prachtig concert te worden. Deze avond speelt Marco den Toom werken van o.a. Bach, Mendelssohn en Widor.


Marco den Toom (1978) studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium en bij Herman van Vliet, Charles de Wolff, Klaas Jan Mulder en Jacques van Oortmerssen. Al snel na zijn vakopleiding bouwde hij een carrière op als zelfstandig musicus. Zijn musiceren, kenmerkt zich door een eigenzinnige, maar vooral ook spontane aanpak. Meer informatie over Marco den Toom vindt u hier.

Het concert begint om 20.15 uur. Toegang €7.- , met Vriendenpas € 5.-
Koffie en thee gratis

Dit is het laatste concert in de serie donderdagavondconcerten. Dus mis het niet.

Het concert wordt georganiseerd door de Vrienden van de Sint-Catharijnekerk in samenwerking met de culturele commissie Sint-Catharijnekerk.
De opbrengst zal ten goede komen aan verbetering van de faciliteiten van het gebouw.

 


Martin Mans, orgelvirtuoos en Carina Bossenbroek op panfluit, verzorgen een bijzondere concertavond op donderdag 7 augustus 2014.

                                                                                                
 Martin Mans  Carina Bossenbroek

Martin en Carina zullen werken uitvoeren van;
J.S. Bach, van Middelkoop, Gürov, A. Malando, R. Lovland, J. Johow, L. Rokyta.

Ook speelt Martin improvisaties over klassieke en musicalthema`s. Bovendien improviseert Martin op verzoek!

Tijdens het concert zal Martin u het een en ander vertellen over de te spelen stukken met soms een vette knipoog. Het belooft een bijzondere avond te worden.
.
Aanvang 20.15 uur. Toegang € 7.-, met vriendenpas € 5.-

Het concert wordt georganiseerd door de Vrienden van de Sint-Catharijnekerk in samenwerking met de culturele commissie Sint-Catharijnekerk.
De opbrengst zal ten goede komen aan verbetering van de faciliteiten van het gebouw.

 Op 3 juli 2014 start in de Sint-Catharijnekerk een serie populaire concerten.
We beginnen deze serie met een heerlijke muziekavond met Arjan Breukhoven.

Arjan heeft voor u een programma samengesteld, dat wellicht net een tikje anders dan anders is en zeker ook de wijze waarop het wordt uitgevoerd. Een programma waarin Bach via Breukhoven tot Bernstein te horen zal zijn, maar bijvoorbeeld ook een fantastische bewerking op de beroemde melodie: “Land of hope and glory, mother of the free. How shall we extol thee, who are born of thee? Wider still and wider shall thy bounds be set; God, who made thee mighty, make thee mightier yet?”

Volgens Arjan is het spannend en boeiend om niet alleen de orgelliteratuur te vertolken, maar net zo respectvol een bewerking van een orkestwerk of een virtuoos pianowerk te spelen. Hij hoopt u vanavond mee te mogen nemen door de muziek en u tijdens het concert het een en ander te mogen vertellen over de te spelen stukken, soms met een vette knipoog. Bovendien worden zijn werkzaamheden op de orgelbank weergegeven op een groot scherm.
Meerdere werken zijn op Cd verkrijgbaar tijdens de pauze en na afloop van dit concert!
Dit concert wordt hij bijgestaan door zijn zoon en voor nu ook registrant Matthijs Breukhoven.

Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 7.-, 65+ € 6.- en met vriendenpas € 5.-

Deze serie wordt georganiseerd door; “Vrienden van de Sint-Catharijnekerk” in samenwerking met de Culturele commissie van de Sint-Catharijnekerk.

Meer informatie over de organist Arjan Breukhoven: www.arjanbreukhoven.nl  Vrijdag 28 maart jl. is het 10 jarig jubileum van de vereniging gevierd. Met ruim 230 vrienden en vriendinnen is hier met een feestavond bij stilgestaan. De Sint-Catharijnekerk was voor deze avond omgetoverd tot een waar theater. Er was een gevarieerd programma van muziek, licht, acts en dans.. Lees meer >>


 De Vereniging Vrienden van de Sint Catharijnekerk in Brielle hebben een aantal tafels, stoelen geschonken aan de Sint Catharijnekerk in Brielle. Het nieuwe meubilair bestaat uit twee tafels met banken en stoelen en twee hoge tafels met krukken

Dit meubilair zal zowel door de kerkgangers gebruikt worden als door bezoekers aan concerten in de kerk. Het nieuwe meubilair was voor het eerst te  bewonderen en uit te proberen tijdens Bruisend Brielle.
 
 
 
 


 
Op 20 maart 2013 werd de jaarlijkse leden vergadering gehouden
Deze vergadering werd door 30 personen bezocht.
De notulen van deze vergadering zijn op aanvraag beschikbaar bij onze secretaris.  info@vriendencatharijne.nl

Aansluitend aan deze vergadering was er een lezing met als thema:

“Brielle bevrijd!”

Waarom wappert de Oranjevlag op 1 december ieder jaar vanaf de toren van de Sint- Catharijnekerk?
Deze  vraag werd op 20 maart  j.l. beantwoord door Bob Benschop, archivaris van het streekarchief, met een lezing in de  Sint Catharijnekerk. Het jaar  1813 was  een belangrijk jaar voor de Nederlanden en met name Brielle. In december van dit jaar bevrijdde Brielle zich van de Franse bezetting, nu 200 jaar geleden. De heer Benschop gaf een duidelijke uiteenzetting van de gebeurtenissen die aanleiding waren voor dit historische moment.
De boeiende lezing werd bezocht door zo`n 70 personen.

                      
                     
Donderdag 8 november zijn de nieuwe garderoberekken in de kerk geïnstalleerd. 
Zij vervangen de verouderde loodzware kapstokken.

De nieuwe rekken zien er mooi en strak uit en zijn makkelijker verplaatsbaar. 
Hiermee is een een lang gekoesterde wens van de kosters in vervulling gegaan.In de toeristenwinkel te koop:


Coppelstockraampje 20 x 20 cm €20,00

Coppelstockraampje 13 x 13 cm €12,50

Oranjeraam                10 x 15 cm €12,50